Persoonlijke beschermingsmiddelen
 >  Huidbescherming
Inleiding

De huid speelt een belangrijke rol op ons lichaam: zij beschermt ons lichaam tegen omgevingsinvloeden. Invloeden tijdens het dagelijks werk kunnen de natuurlijke beschermingsmechanismen van de huid overbelasten en in het ergste geval leiden tot huidziekten (deze behoren tot de meest voorkomende beroepsziekten) en arbeidsongeschiktheid. Men kan en moet zich beschermen tegen stoffen en andere invloeden die de huid aantasten. In deze toolbox zullen we ingaan op de diverse gevaren van blootstelling van de huid, welke gevaren we kennen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.


! Let op: Beschermende maatregelen zijn alleen effectief als ze op de juiste wijze worden toegepast!

Risico's > Wat kan er gebeuren?

Op de bovenste huidlaag wordt voortdurend een laag van water gevormd als eerste bescherming van het lichaam, bijvoorbeeld tegen schadelijke stoffen of ziektekiemen. Deze beschermende werking van de huid kan door werkzaamheden waarbij je in aanraking komt met: water, koel-/smeermiddelen, veelvuldig wassen van de handen, transpiratie in vloeistofdichte handschoenen of door huid irriterende stoffen worden aangetast.

De huid reageert hierop met de eerste symptomen van een ontsteking. Als deze vroegtijdige waarschuwingen niet in acht worden genomen, kan dit tot een allergische reactie van de huid leiden. Gevaarlijke stoffen en ziektekiemen kunnen via kleine huidbeschadigingen het lichaam binnendringen, in de bloedbaan terechtkomen en infecties of schade aan organen veroorzaken.

Hoewel bij voorgaande voorbeelden we worden gewaarschuwd als de huid beschadigd raakt is dit niet het geval bij UV-straling. De huid verbrandt bij blootstelling aan UV-straling en het kwaad is dan al geschied: de huid is al beschadigd. Veroudering van de huid en huidkanker kunnen het gevolg zijn. Een gebruinde huid biedt van nature bescherming tegen UV-straling, maar slechts in beperkte mate.

Door het werk veroorzaakte huidaandoeningen zijn vaak vormen van handeczeem. Dit is te herkennen aan onder andere:

  • Ontstekingen aan de buitenkant van de huid en de nagelplooi
  • Jeuk
  • Rode verkleuring
  • Blaasjes
  • Schilfers
  • Scheurtjes en kloven

! Let op: Als huidaandoeningen niet tijdig worden behandeld, kan dit tot langdurige klachten leiden!

Maatregelen > Hoe kun je jezelf beschermen?

Handbescherming (PBM):

De basis voor het beschermen van je handen is het beschermen van je handen door gebruik te maken van handschoenen. Hoewel dit in het begin als niet praktisch ervaren kan worden zorgt een goede handschoen ervoor dat je handen niet beschadigd raken. Voor onze organisatie hebben we grofweg de volgende type handschoenen:

  • Mechanische bescherming ( bijv. de assemblage handschoenen, snijbestendige handschoenen). Deze handschoenen zijn te herkennen aan het symbool zoals hiernaast aangegeven (hamer)
  • Handschoenen met een chemische bestendigheid
  • Brandvertragende handschoenen

Wil je weten waarvoor welke handschoen geschikt is dan kun je dit terugvinden op je handschoen aan de hand van een van onderstaande symbolen. De getallen die onder een symbool staan geven weer tegen welke stof, of waarvoor de handschoen precies geschikt is. Kijk dus altijd naar de letters of cijfers onder het symbool. 

Voorbeeld: je hebt een handschoen waarop je een schild ziet staan met een hamer zoals hiernaast weergegeven met daaronder de volgende nummer: 2,3,2,5. Waarvoor is deze handschoen dan het meest geschikt?


Hygiëne / handreiniging / Huid:

De hele dag door kom je met bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in aanraking. Via je handen kunnen deze op het voedsel terechtkomen en zo besmetting veroorzaken. Regelmatig en op de juiste manier handen wassen kan voedselinfecties voorkomen.

  • Was je handen voor het eten / drinken:
    • Was je handen onder stromend water. Gebruik hierbij vloeibare zeep.
    • Wrijf de zeep over de hele hand, ook tussen de vingers en onder de nagels.
    • Spoel je handen goed af.
    • Droog je handen aan een droge, schone handdoek of aan een papieren wegwerphanddoek. Het gebruik van een papieren handdoekje is het meest hygiënisch





Let op als je ringen draagt. Onder ringen kunnen zich op de huid bacteriën ophopen. Ringen kunnen daarom het beste afgehaald worden voor het handen wassen.


Tips > Voor meer informatie
  • Vervang je handschoenen regelmatig
  • Houd je werkplek schoon en net
  • Neem huidveranderingen serieus en bespreek ze eventueel met de bedrijfsarts

Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.